Ugnsbakade rotfrukter

 

Skär  t ex morötter, kålrötter och palsternacka i  stavar.
Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form.
Häll över ½ dl kallpressad rapsolja, salt, peppar och rikligt med timjan.
Ugnsbaka i 200˚ 20-30 min

Pensla rotfrukterna ett par gånger undertiden.



Senapsvinägrett

 

½ dl  kallpressad rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk Dijonsenap

½ tsk salt

2 msk vispgrädde

1 tsk honung

grovmalen svartpeppar

 

Blanda alla ingredienser väl.

Passar till lätt förvällda grönsaker eller en grönsallad

 

 

 

Dressing med vitlök

 

1 dl kallpressad rapsolja

1 ½ msk rödvinsvinäger

2 tsk pressad citron

1-2 pressade vitlöksklyftor

3 krm salt

1 ½ krm nymald svartpeppar

2 krm socker

 

Vispa samman alla ingredienserna till dressing och blanda ner den i salladen

 

 

Potatis med örtsås

 

1 kg potatis,  små kulpotatis eller skurna i klyftor

örtsås

3 msk kallpressad rapsolja

4 msk finhackad persilja

1 msk färsk oregano (eller 1 tsk torkad)

1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

2 tsk paprikapulver

1 pressad vitlök

1 rågad tsk salt

 

Blanda alla ingredienserna till  såsen.
Sätt ugnen på 225˚.
Fördela potatisen i en långpanna, häll på örtsåsen och rör runt.
Baka tills potatisen är mjuk och lätt brynt.
Rör om ett par gånger under bakningen.

 

 

Morotsbröd med timjan

 

Ett bröd med lite söt smak av morötter och en ljuvlig doft av timjan.

Servera det gärna till en värmande soppa.

 

2 msk kallpressad rapsolja

50 g jäst

2 ½ dl mjölk

2 ½ dl vatten

2 msk sirap

1 msk salt

2 msk färsk eller 1 msk torkad timjan

3 ½ dl rivna morötter

5 dl grahamsmjöl

8-9 dl vetemjöl

 

Till pensling och garnering:

1 ägg

Grovt havssalt och timjan

 

Bland mjölk, vatten och olja. Värm till fingervarmt.

Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet, lite i taget.

Blanda noga och knåda väl.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 min.

Ta upp degen och knåda den i några minuter.
Forma avlånga bröd eller runda bullar.

Låt jäsa på smord plåt utan bakduk i cirka 15 min.
Pensla brödet med det lätt vispade ägget och strö över lita havssalt och timjan.

Grädda bullar (ca 20 st) i 250˚ i cirka 12 min.
Långa bröd gräddas i 200˚-225˚ i ca 17-20 min.  

 

 

Morotskaka

 

Kaka:

2,5 dl kallpressad rapsolja

3,5 dl socker

4 dl rivna morötter

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 ½  tsk bikarbonat

1 ½  tsk bakpulver

½  tsk salt

Topping:

200 gr Philadelphiaost

200 gr rumsvarmt smör

2,5 dl florsocker

2 tsk Vaniljsocker

Saft och rivet skal av 1 citron

 

1 msk mald kardemumma

1 msk mald kanel

1 påse (50gr) grovt hackade valnötter

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka valnötterna.
Vispa äggen och sockret tills det blir poröst.
Tillsätt valnötterna, bikarbonaten, bakpulver, salt, kardemumma, kanel och mjöl och vispa ihop alltsammans.
Blanda ner morötter och olja.
Häll smeten i en smörjd form med löstagbar botten.
Grädda kakan i ugnen ca 40 min, tills den släpper från kanterna. 
Gör då ett stickprov – om kniven är torr är kakan färdig.
Låt kakan svalna.

Vispa alla toppingingredienser till en luftig smet och bred över kakan när den svalnat.
Låt kakan stå kallt en stund, så att toppingen stelnar något. Garnera ev.