Morotskaka

 

Kaka:

2,5 dl kallpressad rapsolja

3,5 dl socker

4 dl rivna morötter

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 ½  tsk bikarbonat

1 ½  tsk bakpulver

½  tsk salt

Topping:

200 gr Philadelphiaost

200 gr rumsvarmt smör

2,5 dl florsocker

2 tsk Vaniljsocker

Saft och rivet skal av 1 citron

 

1 msk mald kardemumma

1 msk mald kanel

1 påse (50gr) grovt hackade valnötter

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Grovhacka valnötterna.
Vispa äggen och sockret tills det blir poröst.
Tillsätt valnötterna, bikarbonaten, bakpulver, salt, kardemumma, kanel och mjöl och vispa ihop alltsammans.
Blanda ner morötter och olja.
Häll smeten i en smörjd form med löstagbar botten.
Grädda kakan i ugnen ca 40 min, tills den släpper från kanterna. 
Gör då ett stickprov – om kniven är torr är kakan färdig.
Låt kakan svalna.

Vispa alla toppingingredienser till en luftig smet och bred över kakan när den svalnat.
Låt kakan stå kallt en stund, så att toppingen stelnar något. Garnera ev.