Morotsbröd med timjan

 

Ett bröd med lite söt smak av morötter och en ljuvlig doft av timjan.

Servera det gärna till en värmande soppa.

 

2 msk kallpressad rapsolja

50 g jäst

2 ½ dl mjölk

2 ½ dl vatten

2 msk sirap

1 msk salt

2 msk färsk eller 1 msk torkad timjan

3 ½ dl rivna morötter

5 dl grahamsmjöl

8-9 dl vetemjöl

 

Till pensling och garnering:

1 ägg

Grovt havssalt och timjan

 

Bland mjölk, vatten och olja. Värm till fingervarmt.

Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt sirap, salt, timjan, morötter, grahamsmjöl och till sist vetemjölet, lite i taget.

Blanda noga och knåda väl.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 min.

Ta upp degen och knåda den i några minuter.
Forma avlånga bröd eller runda bullar.

Låt jäsa på smord plåt utan bakduk i cirka 15 min.
Pensla brödet med det lätt vispade ägget och strö över lita havssalt och timjan.

Grädda bullar (ca 20 st) i 250˚ i cirka 12 min.
Långa bröd gräddas i 200˚-225˚ i ca 17-20 min.